Озонът лекува и укрепва тялото

Терапията с кислород под налягане привлича все повече пациенти

Видеокамера и телевизионен дисплей постоянно следят състоянието на пациентите в барокамерата.

© Импакт прес груп

Видеокамера и телевизионен дисплей постоянно следят състоянието на пациентите в барокамерата.

Кислородният дефицит в тялото може да доведе до редица неблагоприятни състояния - от лека умора до застрашаващо живота заболяване. Клинично утвърдено и много ефективно средство за намаляване и ликвидиране на кислородната недостатъчност е хипербарната оксигенация (ХБО). Това е терапия, при която се диша чрез маска чист кислород под повишено налягане (над 1 атмосфера) в барокамера. ХБО е широко прилагано средство за лечение по света още от средата на миналия век.


В последните години още един метод - озонотерапията, печели популярност в Европа, Русия и Канада и колкото и да е парадоксално трудно си пробива път в САЩ. Във Варна озонотерапия се прилага от септември в хипербарния медицински център "Оксигена", който се намира в приземния етаж на Университетската болница за активно лечение "Св. Марина". Той единствен у нас разполага с две многоместни барокамери, оборудвани с американска хипербарна техника. Според управителя на центъра д-р Никола Гаевски твърде много са заболяванията, при които възможностите на традиционната медицина са ограничени.


Първият му пример е с дископатията - заболяване, от което страдат все повече хора в активна възраст, която много добре се повлиява от озонотерапия, съчетана с традиционни фармацевтични средства. Опитът му сочи, че методът позволява сполучлива намеса при постинсултни състояния и особено при исхемичен инсулт, в зоната на лезиите, където мозъчните клетки са изпаднали в хипоксия, намален приток на кислород. Уверява, че времевият фактор не е за подценяване и при такива пациенти е важно лечението с озон да не се отлага повече от първата-втората седмица. "Третият атом в кислородната молекула, мобилният, той е активният, действа противовъзпалително и съдейства за създаването в организма на т.нар. озониди, които са изключително биологично активни", казва д-р Гаевски.




Положителното лечебно действие на озонотерапията активира клетъчния метаболизъм и възстановява микроциркулацията, подобрява кръвния поток и транспортирането на кислорода към клетките и тъканите. В центъра се прилага инжектиране на озон, вливане на физиологичен озониран серум. Освен това кръв на самия пациент може да бъде озонирана и влята обратно. Малката хемотрансфузия се изчерпва с една спринцовка мускулно, а при голямата се насищат с озон около 150 милилитра кръв, които се вливат обратно венозно.


Хипербарната оксигенация е основно лечение при отравяния (с въглероден окис, цианиди, барбитурати, наркотици, гъбни отрови). Според специалистите е незаменима при тежки изгаряния, при декомпресионна болест, газгангрена. Прилага се при асептична некроза на бедрената глава, остеомиелит, при пластични операции и много други постоперативни състояния.Лечението с кислород под налягане помага след травми и спортни наранявания. Много добри резултати с лечение в барокамера се постигат при загуба на слуха и шум в ушите. Особено важно е да се вземат мерки възможно най-рано. Ако се започне хипербарна терапия до месец след загуба на слуха, възстановяването му е почти 100%. Методиката е изключително успешна при гнойно-септични, трудно заздравяващи рани. При диабетно стъпало целият крайник се поставя в специален чохъл, в който озонът циркулира при максимална концентрация. Това лекува възпалението за броени дни, след което с ниска концентрация на озон се преминава в етапа на бърза регенерация на тъканите.


В актива на екипа си д-р Гаевски подрежда тежките форми на хепатит тип А, Б, и С, при които колегите му признават, че са изключително затруднени. "Курсът при такива случаи обикновено продължава около 2 седмици. До десетия ден процедурите са всекидневни, а след това се разреждат през ден. Терапевтичната схема комбинира озонотерапия със сеанси в барокамера, казва д-р Гаевски. Имаме пациентка с рядко срещаната средиземноморска болест или таласамия минор, която е била инфектирана с хепатит по време на множеството кръвопреливания. При нея лечението продължи няколко месеца, но ефектът си струваше усилията."


Според д-р Гаевски легендите за подмладяващия ефект на озонотерапията и ХБО не са лишени от основание. Най-красноречивият му пример е световната шампионска титла на Франция в двубоя срещу Бразилия през 1998 г., когато отборът на петлите изковал победата си след релаксираща хипербарна оксигенация и озонотерапия. Сред посетителите в "Оксигена" има и хора без диагнози. Те идват тук, за да преборят стреса и умората. Затова екипът на центъра работи и в събота. Според д-р Гаевски вероятно скоро ще се наложи да разработи и специализиран пакет от релаксиращи процедури, тъй като редица варненски фирми проявяват интерес към подобен пакет от услуги за своите служители.

Ключови думи към статията: